DE TECHNIEK VAN HET KLEPPENBLOK / BREIN / MECHATRONIC

Een automatische versnellingsbak bestaat in feite uit 3 onderdelen. Het kleppenblok (ook wel brein of valve body genoemd), de automatische transmissie zelf en de koppelomvormer (converter). Een kleppenblok is de hydraulische besturing van de automatische versnellingsbak. Tegenwoordig worden er ook zogenaamde mechatronics toegepast in automatische versnellingsbakken. Bij een mechatronic is het hydraulische en het elektrische deel van de aansturing van de automatische transmissie samengevoegd tot 1 geheel.

Een kleppenblok is een complexe besturing die bestaat uit diverse oliekanalen, klepjes, veertjes, kogeltjes enzovoort. Op het kleppenblok bevinden zich solenoids die weer kleppen bedienen die vervolgens oliekanalen kunnen openen of sluiten en hierdoor bepaalde overbrengingen tot stand te kunnen brengen. De solenoids worden vervolgens weer aangestuurd door de Transmissie Control Unit (TCU).

Voor meer informatie wat wij doen of vragen over kleppenblokken of mechatronics, neem dan contact met ons op via tel: +31 (0)318 590 915 of vul ons Contactformulier in.

 

DE TECHNIEK VAN DE VERSNELLINGSBAK

Een versnellingsbak of gangwissel wordt in bijna alle motorvoertuigen toegepast
om het vermogen van de verbrandingsmotor op een efficiënte manier naar de
wielen over te brengen. Een verbrandingsmotor levert zijn maximale vermogen
en koppel slechts in een beperkt toerentalgebied. Een versnellingsbak zet het
optimale toerental van de motor om naar een ander, doorgaans lager, toerental
van de wielen.

Tegenwoordig onderscheidt men drie types versnellingsbakken:

    • handgeschakelde versnellingsbak;
    • halfautomatische versnellingsbak;
    • automatische versnellingsbak.

Voor meer informatie of vragen over versnellingsbakken of automaten, klik dan op Startrans Quality Transmission B.V. voor de website.

 

DE TECHNIEK VAN DE KOPPELOMVORMER

De koppelomvormer zorgt voor een vloeibare verbinding tussen de motor en de aangedreven wielen. Deze zijdezachte krachtoverbrenger bestaat uit drie hoofdonderdelen (een pomp-, een turbine- en een statorwiel) die gemonteerd zijn in een sterke, vloeistofdichte behuizing. De motor drijft de pomp aan met daarin de transmissievloeistof. Zodra het toerental toeneemt, wordt die vloeistof door de centrifugaalkracht uit de pomp in het turbinewiel geslingerd en daardoor worden de schoepen van die laatste aangedreven. De turbine draait nu ook rond. De stator, een complexe ring, zorgt ervoor dat de olie niet snel uit de turbine weg kan stromen en houdt zo de druk hoog. Dat verbetert de verbinding. Om de stroming tussen de pomp en de turbine op gang te kunnen houden zal de pomp altijd iets sneller moeten draaien dan de turbine. De vloeistofverbinding is door zijn natuur min of meer flexibel en dat zorgt altijd voor enige slip (ongeveer zo’n 10%) en dus rendementsverlies.

Voor meer informatie of vragen over koppelomvormers, klik dan op Converter Shop Renswoude B.V. voor de website.

PRODUCTEN:

– ALFA ROMEO
– ASTON MARTIN
– AUDI
– BMW
– CHRYSLER
– CITROEN
– DAEWOO
– FIAT
– FORD
– GENERAL MOTORS
– HYUNDAI
– INFINITI
– JAGUAR
– LANCIA
– LAND / RANGE ROVER
– MAZDA
– MERCEDES
– MINI
– MITSUBISHI
– NISSAN
– OPEL
– PEUGEOT
– PORSCHE
– RENAULT
– SAAB
– SEAT
– SKODA
– SUBARU
– TOYOTA
– VOLKSWAGEN
– VOLVO

Back to Top